House Design

2018 hia csr housing finalists kitchens

Written by The ReReport



THEY”™RE the hardest working rooms in the house, performing tasks from food preparation to guest greeting areas and homework zones, so it pays to get them right. These showstopper kitchens offer the perfect recipe for function and style.media_cameraThere”™s plenty of room at the island bench in this kitchen by Fowler Homes to serve as a comfortable breakfast bar or for a pre-dinner drink. Fowler HomesThere’s quite an art to making a small kitchen like this (above and top) feel so spacious.Part of a larger open-plan area, which includes a dining void, this kitchen ticks all the right boxes despite its compact size.There’s plenty of room at the island benchtop for it to serve as a comfortable breakfast bar or the location for a pre-dinner drink.The addition of strip lighting underneath the wall-mounted cabinetry serves not only to provide much-needed task lighting but it creates a sophisticated atmosphere that helps the kitchen blend into the open-plan space.media_cameraArt Of Kitchens packed this inner-city apartment kitchen with hidden features to make the most of the tight floorplan.Art of KitchensSometimes it’s what you don’t see that makes a space outstanding.This kitchen in an inner-city apartment (above) is packed with hidden features to make the most of the tight floorplan.Designed and constructed for a couple who were downsizing but still wanted to cook and entertain, the space has standard features like an integrated fridge and appliances concealed behind bi-fold doors but there is also hidden drinks storage that lowers down from the wall cabinets on to the benchtop using electric linear actuators, an alternative to hydraulics.The kitchen also enjoys direct access to the wraparound balcony seamlessly integrating with the outdoor entertaining spaces beyond.media_cameraThis apartment enjoys oceans views, so a showstopper kitchen by Best Kitchens made perfect sense. Best KitchensIn hindsight, moving this kitchen (above) to a more prominent position was a no-brainer.Located on the Wollongong coastline, this apartment enjoys views of the ocean so a showstopper kitchen to entertain in made perfect sense.Designed to offer better flow and connection to the rest of the living spaces, the challenge was relocating services which is notoriously difficult in apartment buildings.The palette is deliberately quiet, with an emphasis on luxurious but hard-wearing surfaces.The benchtop along the back wall where most of the food preparation is done is white Corian while the generous island bench is finished in Calacutta marble.Cabinetry has been designed to fit in with the rest of the open-plan living area.media_cameraMinosa Design integrates this kitchen with the rest of the living spaces. Minosa DesignAs is often the case with renovations, replacing this kitchen (above) could not be done in isolation.The owners of this house were looking to update their tired ground floor kitchen but were also after a better connection between the cooking areas and the rest of the living space, which was cut off by a central staircase.An open tread, glass and steel staircase opened up the space, allowing more natural light to penetrate.The new kitchen integrates with the rest of the living spaces, partly through the choice of materials, such as the timber veneer, which has been used on the kitchen cabinetry as well as the small library space to the left.To the right is an integrated fridge and appliance storage while a new laundry has a two-way linen cupboard for easy access.media_cameraMinosa Design relocated the kitchen to the rear of the terrace, which allowed for a lot more storage. Minosa DesignThis was the third time the owners had built with Minosa — and expectations were high.However, the challenges from both a design and construction perspective were significant.While the terrace house had been rebuilt 10 years ago, there were problems with the construction, resulting in the design team starting from scratch.They took the opportunity to relocate the kitchen (above) to the rear of the house, which allowed for a lot more storage.Surfaces have deliberately been chosen to be light to create a sense of welcome and openness.



Source link